AUTONOMI: UTOPI ELLER REALPOLITIK. utopi, del 2

Vi er ved at gøre klar til seminaret i weekenden. Ou Nings udstilling bliver suppleret med en oversættelse af hans essay “Autonomi: Utopi eller realpolitik”, jeg læser teksten igennem, det første afsnit ud af ialt syv er ved at være klar:

“Autonomi er nøgleordet for anarkisme. Hvad angår anarkisme, så fremførte Peter Kropotkin følgende definition i den 11. udgave af The Encyclopedia Britannica: “Navnet på et princip eller en livsteori og adfærd under hvilke samfundet er udtænkt uden ledelse; harmoni i sådan et samfund opnås ikke ved underkastelse af loven eller ved adlydelse af nogen som helst autoriteter, men ved fri enighed som forskellige grupper – territoriale og professionelle – selv kommer frem til, frit konstitueret af hensyn til produktion og forbrug såvel som til den civile persons tilfredshed med sin uendelige variation af behov og forhåbninger.” Termen “anarkisme” kommer fra det græske “anarchos” (αναρχία) som betyder “uden ledelse”, og denne etymologi peger på termens kerneidé: at der ikke er brug for ledelse, at et samfund kan opretholdes autonomt. Den kinesiske oversættelse “wuzhengfuzhuyi” (som omtrent betyder “ingen-regering-isme”) er ikke ligefrem upræcis, men efter at have gennemløbet forskellige historiske kontekster, især polemiske disputter og konflikter med marxisme, har ordet antaget en anden betydning i det kinesiske samfund. Da marxisme blev den dominerende ideologi i Kina, blev anarkismen marginaliseret, og dens magt blev formindsket. Virkeligheden er imidlertid at mange kommunister først var anarkister, og i det sene 19. og det tidlige 20. århundrede havde anarkismen mange tilhængere i Kina. Mange af snigmordsaktiviteterne mod Qing-dynastiets ledere blev udført under påvirkning af den anarkistiske doktrin “handlingens propaganda” som vedrører brugen af demonstrative kamphandlinger for at fremme og mobilisere revolution. Sådanne individuelle voldelige tilbøjeligheder ledte samfundet til at afvise anarkismen og sidestille den med vold, kaos, nihilisme, “moralens sammenbrud” og “modstand mod den eksisterende ledende magt” (snarere end adskillelsen fra enhver regering og autonomiens engagement som den oprindelige anarkisme var fortaler for).”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s